Oudejaarsavondstress

0 Posted by - 1 december, 2010 - Features, Uitkrant
Beeld: Uitkrant

Oud en Nieuw komt eraan. Help! Want wat doe je dan als jonge vrijgezelle (import-) Amsterdammer? Nu al kaarten kopen voor dat feest à 65 euro? Of gokken dat je alsnog wordt uitgenodigd door je Facebook-‘vrienden’? Freelance journaliste Tamar Stelling -jarig op 1 januari- over het Oud en Nieuw-dilemma.

TAMAR STELLING
Uitkrant | dec 2010 | nummer 12

Ik heb een jaar of tien in Delft gewoond, als student in een studentenstad. Met oud en nieuw stond je dan met huisgenoten op het dak van je studentenhuis, waar je je rond twaalf uur stilletjes voornam dit jaar misschien wat serieuzer in de studie te staan, terwijl je huisgenoten stomdronken over de belendende daken zwalkten. Voorts ging je wat studentenfeesten af. En 1 januari zelf zat je brak in badjas in een nog nastinkende huiskamer.

Maar nu woon ik in Amsterdam, in de Pijp, nagenoeg op mezelf, en de zaken liggen opeens een stuk minder simpel. Hier moet je actief achter jaarwisselingsfeesten aan, als je niet totaal gedesillusioneerd en eenzaam op het Rembrandtplein wilt eindigen. Aangezien ik 1 januari ook nog eens jarig ben, ontkom ik toch niet aan de feestvreugde, dus kan ik maar beter goed beslagen ten ijs komen.

Vanaf 27 december – ook wel Derde Kerstdag geheten – tot en met Nieuwjaarsdag is één grote feestweek.

Mijn eerste verkenning onder stadgenoten voor wie het gezinsleven nog niet hardhandig een eind heeft gemaakt aan het stappen (tot 35 jaar), was alvast weinig bemoedigend. Men is moe van het ‘iets’ moeten. En afgeknapt. De grootste ergernissen: 1. Het percentage ‘provincialen’ op feesten, 2. De dreunende, stampende, popie-jopie-Radio538-muziek. 3. Dat je de hele avond staat te sms’en en te bellen omdat je vriendengroep toch nooit compleet op hetzelfde feest staat. 4. Dat zalen overvol zijn. 5. De wachtrijen bij de wc’s en aan de bar, waar de wodka altijd als eerste op is. 6. Dat het toch wel flink zweten is in je polyester themapak. 7. Dat je amper nog thuis komt, en 8. Dat het al met al toch niet zo onvergetelijk was als het had moeten zijn voor die €65,-.

Meubel Stukken

Maar het is natuurlijk niet overal kommer en kwel tijdens de donkere dagen. Een kleine duik in de materie levert toch heel wat aardige tips op. Ten eerste moet die focus van 31 december af. Vanaf 27 december, ook wel Derde Kerstdag geheten, tot en met nieuwjaarsdag is één grote feestweek. Vaste prik in deze periode is het feest Manifesto van partyorganisatie Meubel Stukken. Normaal gesproken in Paradiso, nu voor het eerst in de Gashouder. Wat ik ervan begrijp is dat het een soort semi-kunstzinnig, sociaal geëngageerd feest is waarbij je niet weet wat je kunt verwachten. Dat is een rijkelijk vage omschrijving, ik weet het. Oud en Nieuwfeesten laten zich schijnbaar niet goed in woorden vatten. ‘Het is een gevoel’, zeggen organisatoren, er heerst een ‘bepaalde sfeer’ of erger, een ‘sfeertje’. Gelukkig kun je je in deze tijd laten informeren door internet. Door bijvoorbeeld voorgaande edities van terugkerende feesten te bekijken op YouTube. Op de bijbehorende Facebookgroep kun je meteen het publiek peilen en handig is ook de website partyflock.nl die zich volledig richt op feesten – waar je recensies vindt, en een forum waar alles wordt besproken wat enigszins feestgerelateerd is.

Het concept after-newyearsparty lijkt inmiddels overgenomen door veel clubs.

Facebook is waar je de ‘hippe’ nieuwjaarsfeesten vindt. De illegale, geheime of intieme festijnen met organisatoren die hun publiek, of ‘scene’, afschermen van de buitenwereld. Hier verblijven de shiny happy people die ècht weten wat feesten is. In deze wereld geniet de organisatie Gasten Zonder Grenzen een soort legendarische status, mede door hun lumineuze idee om hun bijzonder succesvolle nieuwjaarsfeest Wappie New Year (steevast binnen een uur uitverkocht) niet op 31 december, maar 1 januari – vanaf ergens in de middag – te geven. Ook dit jaar op een geheime locatie (Paradiso). Dresscode: lijp (wappie). Het concept afternewyearsparty lijkt inmiddels overgenomen door Club Trouw (Trouwens), de Westergasfabriek (die voor zijn eenjanuarifeest Daniel Sanchez heeft overgenomen van Club Canvas) en Studio 80 (24 hour party people). Extra verwarrend: De laatste heeft óók een technohouse-feest op de Oudjaarsavond zelf, dat dus vrijwel naadloos overloopt in de afterparty.

Harde muziek = weinig vrouwen

Overigens begint het leeuwendeel van de feesten nog steeds gewoon een uurtje of wat voor het grote aftellen. Paradiso doet het in psychedelische stijl (dresscode: psycho day-glo!), Canvas -op de zevende etage van het oude Volkskrantgebouw met fenomenaal uitzicht op de stad- komt met een Gangster Boogie thema, en de Gashouder heeft een Awakenings-versie met Amsterdamse DJ’s.

Vóór je probeert een keuze te maken tussen alle feesten: bedenk eerst wat je nu eigenlijk wil. Hoe massaal moet het zijn, hoe hip, wat wil je er kunnen doen? Gaat het je om de muziek, of is de muziek slechts een stemmige achtergrond bij de paringsrituelen? Houd daarbij deze vuistregel in gedachten: Hoe harder de muziek, hoe minder vrouwen.

Misschien wil je wel helemaal niet dansen. Misschien wil je apenkooien! Zelfs dat kan, op 31 december in de Westerunie, waar je letterlijk kunt hangen in klimrekken, en je verwacht wordt in gymkleding. De meeste clubs draaien louter house en techno. Mogelijk heb je ook daar geen zin in. Dit gaat vaak samen met ‘geen twintig meer zijn’, ik zou zeggen: ga naar de Panama. Die hebben een ‘We all love the 80’s & 90’s’ feest, ook al jaren een recept voor succes. Je kunt er zelfs eten als je gaat voor het dance & dine arrangement.

Misschien wil je wel helemaal niet dansen. Misschien wil je apenkooien! Zelfs dat kan.

Hield je altijd erg van de sfeer in de IT en/of de Roxy, dan belooft Club AIR deze te doen herleven op oudejaarsavond, met een gay feest dat ook geknipt is voor hetero’s met een hang naar het theatrale. Thema: Hollywood. Maar het summum van theatrale themafeesten staat mijns inziens op het conto van Lloyd & Acardi Events die voornemens is Felix Meritis aan de Herengracht te transformeren tot het decor van een een maffia-soap, en daarbij een zeer stricte dresscode hanteert. Zie wederom Facebook voor beeld van voorgaande, zeer geslaagde Dracula-, Mozart- of jaren-20-feesten. Overigens is dit ook het enige feest met een beoogde leeftijdscategorie van 25 tot 50 jaar!

Wat te doen? Ga je op safe, voor de muziek, een hardcore feest, terug in de tijd, naar Hollywood of Sicilië of toch apenkooien? Ga je voor yuppen, ballen, alto’s of ravers? Krasnapolsky, Boom Chicago, Supperclub, Dazzleville? Of toch met z’n allen rond de beamer, naar Youp kijken? Ik weet wat ik ga doen: ik ga feesthoppen.

 

Eindejaarsfeesten, een selectie

27 december (3e kerstdag)

PLAK – 2 jarig bestaan // Kring & Club Up // capaciteit 200 // 21:00 – 07:00 // €14,- clubup.nl

29 december

Manifesto // Gashouder // capaciteit 3000 // Westergasterrein // meubelstukken.nl

31 december

Amsterdam United // Gashouder // capaciteit 3000 // Westergasterrein // 21:00 – 08:00 // amsterdam-united.nl

Apenkooien // Westerunie // apenkooi.com

Dazzleville // NDSM-werf // Noorderlicht // Vanaf 21:00 // noorderlichtcafe.nl

Gangster Boogie // Canvas // €35,- // canvas7.nl

La Famiglia // Lloyd-Acardi Events // Felix Meritis // 21:30 – 6:00 // zie Lloyd-Acardi op facebook.com

Loveland New Year // Krasnapolsky // 21:00 – 05:00 / €65,- // loveland.nl

The Max by Wicked Jazz Sounds // Melkweg (alle zalen) // Vanaf 22:00 // €40,- // melkweg.nl

NYE @ Supperclub // Supperclub // 19:30 – late // €120,- // incl. champagne // supperclub.nl

Psychodelica // Paradiso // 21:30 – 05:00 // €42,50 // paradiso.nl

Qountdown // Heineken Music Hall // 20:00 – 07:00 / € 52,- // heineken-music-hall.nl

Welcome to the Future // Studio 80 // capaciteit 600 // 23:30 – 09:00 // €25,00 // studio-80.nl

We all love 80’s and 90’s // Panama // capaciteit 1000 // Dine & Dancecapaciteit 140 // wealllove.com

1 januari

24 hour party people // Studio 80 // capaciteit 600 // 09:00 – 05:00 // €12,50 // studio-80.nl

Wappie New Year // Paradiso // gastenzondergrenzen.nl

Trouwens // Club Trouw // 15:00 – 05:00 // €15,00 // trouwamsterdam.nl

Daniel Sanchez // Westerunie // westerunie.nl