Interactieve woonwinkel

0 Posted by - 15 december, 2011 - Exposities, NRC Handelsblad
Beeld: Thermophores, Tim van Cromvoirt
Tamar Stelling
NRC Handelsblad – Cultureel Supplement | 15 december 2011 | p. 7

De organisatie Transnatural heeft oog voor kunst en design, doorvlochten met technologische innovaties en wetenschappelijke kennis. Volgens curator Klaas Kuitenbrouwer raken we in alle huidige crises verzeild door de toenemende complexiteit en onderlinge afhankelijkheid van ‘de dingen’ waarmee we leven. Zodoende pleit Kuitenbrouwer voor meer autonomie, voor Things That Mind Their Own Business. Onze ‘dingen’moeten wat meer op zichzelf gaan staan, opdat we onszelf weer kunnen bedruipen. Padvindersmentaliteit in een modern jasje. Dit bracht hem op ‘Networked Autonomy’, de noemer van een reeks exposities die de opmars vormen naar een tentoonstelling in het NEMO in de zomer van 2012.

Things That Mind Their Own Business is de eerste expositie uit deze reeks. Zonder tekst en uitleg zijn de objecten in de kersverse Workspace weinig nieuws. Je waant je in een miniatuurwoonwinkel. Beetje afwijkende stoel op links, een monitor op kratjes rechts, gekke spiegels aan de muur, bouwvaklampen aan het plafond en een decoratief nepkoraal op een witte sokkel achterin de hoek. De verwondering begint op het moment dat je weet dat elk werk op zijn eigen manier overeenkomsten vertoont met levende systemen, of beestjes – in de ruimste zin des woords. Ze reageren op impulsen van buitenaf, kunnen leren, zich aanpassen, verouderen. Neem het koraal, Thermophores van kunstenaar Tim van Cromvoirt – dat verkleurt in reactie op warme en koude luchtstromen. De gekke instabiele stoel is een product van het computerprogramma Computational Chairs, dat complexe genetische algoritmes gebruikt om een stoelmodel te laten evolueren op z’n Darwins. Op een computer kun je je eigen Weavr maken; een semi-autonome softwarepersoonlijkheid. Geef hem een bepaalde ‘smaak’ en hij ontwikkelt zich verder door te leren van de gedragingen van mensen in sociale media op internet.

Kuitenbrouwers nieuwe generatie autonome ‘dingen’ staat nog in haar kinderschoenen, maar duidelijk is wel waar het naartoe gaat. Een aanrader voor liefhebbers van kruisbestuivingen tussen kunst en wetenschap.

Transnatural: Things That Mind Their Own Business
T/m 10/2/12 in Transnatural Workspace, Lijnbaansgracht 148a,
Amsterdam. Inl: transnatural.org ***