STAGEREIS: Hippe VN-termen en hip uitgaan in NYC

0 Posted by - 9 oktober, 2012 - NRC Next, Rubrieken
Beeld: Hanna van Schie

Wie: Hanna van Schie
Studie: MA Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de RUG
Stagebedrijf: Ministerie van Buitenlandse Zaken, Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York
Stagevergoeding: €865 per maand
Verblijf: 29 februari – 29 juni

TAMAR STELLING
nrc.next | 9 oktober 2012 | p. 23

Wat deed je bij de VN in New York?

Nederland heeft ongeveer vijftien diplomaten bij de VN in New York zitten. Maar dan nog vinden er veel te veel VN-vergaderingen plaats om van alles op de hoogte te blijven. Zodoende heeft het Nederlandse diplomatenbolwerkje – of ‘de missie’ – altijd zes tot tien stagiairs rondlopen. Ik ondersteunde twee diplomaten op onderwerpen als vrouwenemancipatie, gender, noodhulp, fragiele staten en Unicef. Je rapporteert dan vooral over vergaderingen, en zoekt bijvoorbeeld uit wat de nieuwste hippe termen in VN-stukken zoal inhouden.

Hippe termen?

Ja, mooie modewoorden die je dan opeens in allerlei resoluties op ziet duiken. Niemand weet echt wat ze betekenen en elk land interpreteert ze anders, maar ze zijn van belang want er is geld mee gemoeid. Dan moet er bijvoorbeeld meer geïnvesteerd worden in civilian capacities, risk management, empowerment, livelyhood of engagement at all levels. Ook belangrijk: participation en accountability.

Enfin, je woonde in vergaderzalen.

Ja, maar slapen gebeurde in mijn geval in Chinatown, in het gebouw van een Chinese tandarts, Dr. Toothy. Het zag er van binnen uit als een bordeel: rood tapijt, rode neonlichten, spiegelwanden. Ik zat in een piepklein, totaal-niet-brandveilig huisje tussen massa’s Chinezen. Niemand praat er Engels. Straten zijn volgeplempt met óf Chinese restaurants óf massagewinkeltjes óf gift shops. Gigantische hoeveelheden gift shops. Je vraagt je af wie al die Chinese meuk koopt. Er zijn ook veel theezaakjes. Toen ik er was was ‘Bubble Tea’ heel populair. Alle hipsters uit Williamsburg dronken dat. Het is een soort ice tea met kauwgomballen erin. Heel goor!

Dus je kwam aan in NYC, en toen?

Ik viel meteen met m’n neus in de boter want de Economic and Social Council (ECOSOC) van de VN was net begonnen aan een twee weken durende ‘Commission on the Status of Women’. Alle 193 lidstaten hielden een verhandeling over de al dan niet aanwezige vrouwenemancipatie in hun land. Maar tijdens dit soort themaweken zijn landen vooral bezig met het ombuigen van zo’n thema, om te vertellen wat ze écht belangrijk vinden. Palestina bericht over de status van Palestijnse vrouwen, maar heeft het eigenlijk over het Israël-Palestina conflict. En zo maakt Japan zich dan weer druk over de status van vrouwen bij natuurrampen.

Nog iets interessants opgepikt?

De conservatieve stemmen die opgingen vond ik altijd wel heel boeiend. Een Amerikaanse jongerenvertegenwoordiger wist te vertellen dat het vrouwelijk brein zich tot op late leeftijd ontwikkelt. En dat zo’n vrouwelijk brein liefde zal gaan koppelen aan seks als je het te vroeg leert over bijvoorbeeld anticonceptie. Weet je dat dat desastreuze gevolgen heeft?

Nog vrienden gemaakt?

Ik ging vaak met de VN-stagiairs van de zogenaamde Nordic Countries uit. Voor de onderwerpen waar ik me mee bezig hield zijn Zweden, Noordwegen en Denemarken echt onze VN-buddies. Nederland wordt zelf ook gezien als een Nordic Country, zeker door conservatieve landen. Komen wij weer met onze pro-abortusverhalen. Hoewel Noorwegen bijvoorbeeld op sociaal vlak veel meer hardcore is dan wij. Noren zijn heel egalitair en pro-vrouwenrechten, willen mannen ook een jaar zwangerschapsverlof geven, dat soort dingen. Nederland wil graag gezien worden als benaderbaar en vriendelijk en niet extreem, in tegenstelling tot de Noren.

Hoe was dat uitgaan in NYC?

Surrealistisch. Wonen in mijn ‘slaapwijk ’ Chinezen met z’n tienen op negen vierkante meter, tijdens uitgaan in bijvoorbeeld het Meatpacking District kom je een superrijk slag mensen tegen, die extravagant feesten en makkelijk duizend dollar op één avond kwijt zijn. Als vrouw word je dan benaderd door promotors. Ze willen je nummer om sms’jes te kunnen sturen over zogenaamd exclusieve feesten waar jij wél gratis naar binnen mag. Dan sta je daar aan zo’n tafel met andere geronselde meisjes op je hakken in je jurkje een beetje mooi te zijn. De hele avond gratis drank. Want soms komt er een gast bij staan en die betaalt een nieuwe fles.

En? Meteen een resolutie over ingediend?

Ha, nee, maar dat zou wel heel terecht zijn. De Amerikaanse cultuur houdt een heel typische man-vrouw verhouding in stand. Amerikaanse vrienden zeiden wel: jeetje, met jou kunnen we gewoon normaal in de kroeg zitten. Met een Amerikaanse vrouw kan dat niet. Dat doe je niet. Meisjes gaan alleen uit voor een serieuze date. Nederlandse vrouwen zijn sowieso niet van die prinsesjes. Dat vinden mannen daar soms ook wel eng.

En hoe liggen deze verhoudingen binnen de VN ?

Hmm… nou de VN kent bijvoorbeeld veel voetballiefhebbers. Er zijn VNvoetbalteams; een Unicef team, een Nederlandse missieteam enzovoorts. Maar het wordt niet echt gewaardeerd als je daar als vrouw aan mee wilt doen. Moeten we misschien ook een keer een punt van maken.